Tom Abbenhues: ‘Van de Baltische zee, eens een keertje naar het verre oosten.’

Zes jaar geleden besloot Kapitein Tom Abbenhues om zijn vaste dienstverband te verruilen voor een bestaan als ZZP’er. De reden? “Ik wil graag op diverse soorten schepen varen en verschillende soorten management leren, dus het was een logische stap om ZZP’er te worden en heb er nog geen spijt van gehad”. Tom is zo’n 5 maanden per jaar op zee, vroeger was dat wel 10 maanden.

Tom, die al zo’n 10 jaar in Zweden woont, vaart meestal op de Baltische Zee. Toen Delta Marine Crewing hem vroeg voor een vaart naar het verre oosten, hoefde hij niet lang na te denken. “Het leek mij wel fijn, een keertje lekker weer in plaats van sneeuw en ijs!”.

Op 27 november vertrok hij met het schip de Eendracht vanuit Singapore naar Qatar om een lading pijpen te lossen, vanuit daar naar Bahrein om patrouille boten te laden en die vervolgens af te leveren in Mumbai. Daarna naar de oostkust van India met een vracht ‘dumptrucks’.  Vervolgens heeft hij met de Eendracht een container met gevaarlijke goederen gelost in Port Elizabeth – Zuid Afrika.

Kerst en Oudejaarsavond werden aan boord, in heerlijke temperaturen, gevierd en op 13 januari was Tom weer terug in Zweden.

Wat maakte deze reis, behalve het lekkere weer, zo bijzonder? “De bemanning was geweldig om mee te werken. Het fijne aan de Eendracht is dat dit schip 2 eigen kranen aan boord heeft, je hoeft dus geen geld uit te geven aan de havens voor gebruik van kranen en het werkt sneller. Verder liep de reis gesmeerd, kortom een mooie ervaring voor de afwisseling”

Tom is in zijn vrije tijd auteur van lesboeken voor de Maritieme Academie in Rotterdam. Hij richt zich op onderwerpen zoals navigatie en scheepsmanagement. Op dit moment is hij bezig met het vertalen van zijn laatste boek naar het Nederlands, omdat hij het oorspronkelijk in het Engels schreef. Deze boeken zijn een belangrijke bijdrage aan het onderwijs van de volgende generatie maritieme professionals.

Tom is enthousiast over het werken voor Delta Marine Crewing. Volgens hem is het een leuke club om voor te werken, waar de samenwerking altijd correct en vlot is. “Voor jonge mensen is Delta Marine Crewing een absolute aanrader”, aldus Tom. “Door te werken op verschillende schepen kun je ontdekken wat je écht wilt in je carrière.”

Bekijk alle verslagen en nieuws berichten