Uitzendkracht en toch een koophuis!

Jesse Stam werkt sinds augustus van dit jaar als eerste stuurman aan boord van een coaster. Hij geniet met volle teugen van zijn werk aan boord en ook zijn persoonlijke leven heeft na een moeilijke periode weer een positieve wending genomen. Jesse vertelt er zelf over:

 

“Mijn keuze voor de scheepvaart is ontstaan tijdens mijn VWO-opleiding. In het voorlaatste jaar moest ik een snuffelstage doen. Ik had als vakkenpakket van het VWO meer de vakken die aansluiten bij een economische opleiding dus het lag voor de hand dat ik een stage ging doen op kantoor bij een bedrijf of bij een accountant, maar daar had ik zo geen zin in… Ik heb een hekel aan kantoor, computers en papier. Ik zag mezelf daar echt geen dagen zitten. Toen zag ik een advertentie van de organisatie ‘Zeebenen gezocht’ waar jonge mensen worden geholpen om een keer mee te varen op een koopvaardijschip. Ik heb toen meegevaren naar Engeland en weer terug. Dat heb ik gedaan en ik was meteen verkocht. Met je hoofd én je handen bezig zijn en resultaat van je werk zien, dat was het helemaal.

Ik heb me na mijn middelbare school in 2016 dus aangemeld bij het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, voor de zeevaartopleiding op HBO niveau. Omdat ik niet het juiste vakkenpakket had gehad op het VWO moest ik nog wel even een deficiëntie cursus natuurkunde doen, dat was een pittig begin maar het is gelukt en in 2020 heb ik mijn diploma gehaald. Ik was toen 22 jaar oud en keek er naar uit om te gaan varen. Helaas kwam dat er niet van, want toen ik na mijn examen een medisch onderzoek kreeg kwam naar voren dat ik een tumor op mijn hypofyse had. Achteraf gezien liep ik daar al langer mee rond, alleen herkende ik de symptomen niet. Er volgde een ziekte traject wat twee jaar duurde. Op 23 juni 2021 werd ik met succes geopereerd en daarna kon het herstel beginnen.

Op 22 augustus van dit jaar was ik voldoende hersteld en kwam ik bij Delta Marine Crewing in gesprek met Jeroen. Halverwege mijn ziekteperiode heb ik al een keer contact gehad via LinkedIn en toen had Jeroen al aangegeven dat ik contact moest opnemen zodra ik weer beter was. Dat was een heel prettig contact. Delta Marine Crewing heeft natuurlijk heel veel vaarbanen en Jeroen heeft heel erg zijn best gedaan om iets te vinden dat bij mij paste. Hij keek niet alleen naar mijn opleiding, maar hield er ook rekening mee dat ik nog aan mijn werkconditie moest werken. Hij zocht een opdracht die niet te lang en niet te ver was. En dat is goed gelukt. Ik ben zeven en een halve week weg geweest met een coaster. Ik merk dat ik weer conditie heb, het hoofdstuk van mijn ziekte heb ik afgesloten. Ik blijf onder controle maar er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte is teruggekomen. In die periode aan boord heb ik ook het schip goed leren kennen. Ik heb vier weken verlof gehad. Eind van deze maand vertrek ik weer. Met hetzelfde schip. Ik weet nog niet exact wat de bestemming wordt, het zal ergens in Europa zijn.

Intussen hebben mijn vrouw en ik, mede dankzij de hulp van Delta Marine Crewing, een huis gekocht. Het was voor mij, zonder vaste baan, lastig om een hypotheek te krijgen, maar Delta Marine Crewing heeft mij geholpen door mijn carrièrepad voor het komend jaar vast te leggen en een intentieverklaring af te geven. Daardoor ging de bank akkoord, we krijgen in januari de sleutel. Ik ben Delta Marine Crewing echt heel dankbaar dat ze mij hebben geholpen en geniet van het varen!”

En wij zijn blij met gemotiveerde en goed opgeleide kandidaten als Jesse! Die zetten we graag in bij de mooie opdrachten van onze opdrachtgevers.

Bekijk alle verslagen en nieuws berichten